Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu kahvi. Se on niin vaikuttava niin paljon, että perustallaaja juo keskimäärin 5 kuppia kahvia päivässä. Tämä on enemmän kuin missään muualla maailmassa. Tutustuin kahvin vaikutuksiin tarkemmin tehdessäni kurssia liikunnan ja ravinnon vaikutuksista mielenterveyteen vuonna 2022. Tein Instagramiin viime vuonna postauksen kahvista ja olen siitä asti halunnut hypätä aiheen pariin uudestaan ja tarkemmin.
Heti alkuunsa: Yhdellä kupilla kahvia tarkoitetaan 2 dl.
Piristävä kahvi.
Ensimmäisenä on pakko puhua kahvin piristävästä vaikutuksesta. Kahvi sisältää kofeiinia noin 80–100 mg/kuppi ja sen piristävä vaikutus on korkeimmillaan noin puolituntia kahvin juomisesta. Vuorotyötä tehdessäni, saatoin juoda kupin kahvia ja mennä suoraan 20-minuutin nokosille. Herätessä olo oli todella pirteä. Kupposen vaikutus puoliintuu noin 5–6 tunnissa.
Kahvia voi juoda melko vapaasti (jos vatsa kestää), sillä myrkyllisen annoksen rajat tulevat vastaan vasta 22 kupin kohdalla 70 kg painavalle henkilölle. Tällöin hän on nauttinut 1400 mg määrän kofeiinia ja todennäköisesti kykenee juoksemaan seiniä pitkin takaperin.
Terveellinen kahvi.
Jonkin verran tutkimus näyttöä löytyy kahvin parantavan lähimuistia ja korjaavan muistihäiriöitä vanhuksilla. Tutkimuksessa 3–5 kuppia päivässä nauttivien eläkeläisten riski sairastua dementiaan laskee verrattuna kahvia karttaviin ikätovereihin. Tämä johtuu kahvin verenkiertoa ja aineenvaihduntaa parantavasta vaikutuksesta varsinkin aivoissa. Määräänsä enempää ei kannata kahvia kuitenkaan jatkuvasti juoda, sillä riski sairastua dementiaan nousee jälleen ylittäessä viidennen kupin. Kahvin juonti on myös havaittu vähentävän Parkinsonin taudin oireita. Säännöllinen kahvinjuonti laskee riskiä maksakirroosille ja tyypin 2 diabetekselle. Vaikuttavaa ainetta tähän ei tunneta, mutta se ei ole kofeiini. Kahvi nostattaa mielialaa ja kahvin antioksidantit voivat laskea kehon tulehdustilaa sekä oksidatiivista stressiä.

Sosiaalinen kahvi.
Kahvin juonnin ympärille on muodostunut useita yksilöllisiä ja yhteisöllisiä rituaaleja. Varmaan kaikki tässä vaiheessa tuntee käsitteen aamukahvista vaikkei kahvia joisikaan. Jokaisella aamukupposen nauttijalla on oma tyylinsä ja tapansa keittää sekä juoda aamun ensimmäinen kahvi. Se voi olla pala harmaata arkea tai ainoa rutiini alati muuttuvassa hektisessä päivässä. Ystävälle on hyvä keittää kupponen, jos hän saapuu vierailulle. Tuntemattomalle voi aina tarjota kahvia jäänrikkojana ja hyvää tarkoittavana eleenä. Ensitreffit kahvilassa kupposen ääressä luo julkisen ja neutraalin paikan tutustua toiseen. Häissä sekä hautajaisissa papin kahvittaminen on osa isompaa rituaalia. Erikseen maksettava lounaskahvi syö ravintolan suosiota. Palaveria varten on hyvä keittää pannu ja laittaa kupit pannun viereen sivuun erilliselle pöydälle. Joku varmasti haluaa ottaa kupposen.
Haitallinen kahvi.
Kahvilla on myös ikävämpi puoli. Kahvin piristävät ja pitkäkestoiset vaikutukset saattavat aiheuttaa unettomuutta ja nukahtamisongelmia. Kahvi saattaa ärsyttää vatsaa ja liian paljon nautittuna tuo ahdistusta, hermostuneisuutta ja levottomuutta. Säännöllisesti kahvia juova tottuu kahvin vaikutukseen ja kahvin kokonaan pois jättäminen pitkän käytön jälkeen aiheuttaa päänsärkyä. Lapset ovat kofeiinille herkkiä ja siitä syystä heille ei tulisi tarjota kofeiinipitoisia juomia alle 15-vuotiaana. Raskaana oleville ei suositella kuppia enempää kahvia päivässä.
Kahvin haittavaikutukset jäävät lieviksi ja sitä saa perusterve aikuinen juoda päivittäin.

Kaunis kahvi.
Tätä kirjoittaessani olin toipumassa flunssasta. Vaikkei kuumetta enää ollutkaan tunsin vilun värähdyksiä selkääni pitkin varpaisiin asti. Nousin työtuolilta ylös ja astelin keittiöön kääriytyneenä suosikki vilttiini. Väistelin liikkeistä innostunutta kaniani, kunnes pääsin nojaamaan keittiötasoon. Edessäni on vanha valkoinen mokkamasteri. Siinä ei ole tippalukkoa ja muovinen pinta on paikoitellen vuosien aikana kellastunut hieman. Asetan suodattimen paikalleen, kaadan asiaan pyhitetyllä kupilla vettä säiliöön. Kahvikaapissa minulla on avattuna keskipaahteista Kulta Katriinaa, jonka sain jostain kotiin vietäväksi. Yleensä kupissa on tumma paahtoa. Mittaan kahvin suodattimeen, kytken johdon pistorasiaan ja painan virtanappia. Napin vasemmassa sivussa oleva ympyrään syttyy punainen valo. Lasken sekunteja. Menee kuusi sekuntia, kun kahvinkeitin käynnistyy ja kuusitoista, kun ensimmäinen tippa tippuu kannuun. Katson prosessia ja pyyhin nenääni talouspaperiin. Kani nousee takajaloilleen ja tuijottaa minua loukkaantuneena. Huomioinhan nyt kahvinkeitintä, enkä häntä. Palkkioksi onnistuneesta manipuloinnista hän saa korianterin varren ja silityksen.
Valitsen kupin. Tällä kertaa on valkoinen 4 dl kuppi, jossa on joku pälvikaljullinen kurttuinen sammakko. Sammakolla on vihreä kepukka ja toimintaan valmis asento. Ympärillä on teksti, joka on suomennettuna ”Mun muki tää on”. Täydellistä. Kaadan kahvia kuppiin ja tukkoisen nenäni läpäisee vastakeitetyn kahvin tuoksu. Istun ruokapöydän ääreen odottamaan kahvin jäähtymistä ”oikeaan” lämpötilaan. En käytä kaurajuomaa kahvin kanssa, joten odottaessa menisi tovi. Kärsimättömänä puhallan mustaa pintaa ja nostan kupin reunan huulilleni.
Kaunis kahvi. Päiväkahvi.
Lähteet:
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01000
